PHP4 rip

August 4th, 2008

Po osmih letih nas zapušča PHP4. Zadnjega dne lani se je nehala uradna podpora, do osmega avgusta letos pa so dopuščali možnost varnostnih popravkov. Do tega ni prišlo, torej je januarska verzija 4.4.8 poslovilna.

PHP4 ima pestro zgodbo: populariziral je PHP in ga zakoličil med glavne akterje na spletu, povzročil je pravo poplavo programov različnih kvalitet, kar je botrovalo poplavi varnostnih lukenj in zmotnemu mišljenju, da je PHP nevaren. Naj vas pomirim, orodje je varno toliko, kolikor varno ga uporabljate. PHP se slovesa nevarnega jezika še zdaj ni do konca otresel, kljub tej nesmiselnosti. Nadalje je PHP4 uvedel že-nečemu-podoben objektni model, čeprav so ga fenomenalno posrali z referencami (clone object on assign). Vseeno je bila podlaga dovolj dobra in objektni model v PHP5 je lahko napredoval brez večjih pretresov. Ko rečem “napredoval” mislim “postal bolj podoben Javinemu”, kar ni nujno dobro.

Naslednja stvar, po čemer si bomo štirico nedvomno zapomnili, je to, da je skoraj spotaknila naslednjo verzijo, ker je bila dovolj dobra, da si jih veliko ni želelo naprej (podobna zgodba se dogaja Visti, ker so XP-ji zadosti večini uporabnikov). Verzija 4 je bila hitra, zmogljiva, omogočala je hiter rezultat za malo dela, predvsem pa cel kup razširitev za praktično karkoli. Vse to je zadoščalo za to, da je v par letih zrasla ena gora open-source PHP knjižnic, orodij in aplikacij, temelječih na PHP4, zraven pa seveda še kup end-user aplikacij (web strani itd). Prehod na PHP5 je bil izrazito počasen, zaradi tega, ker je štirica enostavno ponujala zadosti, potem pa še zaradi nevednosti, kupa legacy kode in ne nazadnje zaradi web hosting podjetij. Ta so, z izgovori, da želijo ponujati samo tisto, kar uporabniki zahtevajo, zadrževala inštalacije verzije 5. Ker zato seveda ni bilo hostinga za verzijo 5, so tudi razvijalci delali za verzijo 4 in hostinga za 5 niso potrebovali … V Sloveniji so ponudniki prostora šli na PHP5 večinoma šele lani, to je 3 leta po izidu verzije! In še to šele po napovedi, da bodo za štirko odpovedali podporo zadnji dan leta 2007. Nekaj je temu premiku pripomogla tudi GoPHP5 iniciativa (katere član je tudi WideImage), gibanje open-source projektov, ki so se odločili podpirati samo php5. Kljub temu, da je štirica dobesedno spremenila svet, je bil že zdavnaj čas, da se umakne.

Zanimivo: en slovenski ponudnik (kelt.si), o katerem sem že pisal, še vedno ponuja samo php4, kar presega meje trapastega in zapade že globoko v območje neumnosti.

Ravno v tem času (nekaj dni nazaj), so izdali PHP 5.3 alpha 1 (estimated release date za 5.3 je oktober). Ta ponuja en kup sladkorčkov, med katerimi so najslajši:
– namespaces,
– late static binding in __callStatic,
– closures,
– cyclic garbage collection.

Hura! Čisto vsako stvar od teh sem nestrpno pričakoval. :)4 Responses to “PHP4 rip”

 1. fett Says:

  PHP 5.3 cukrčki razloženi: http://www.rooftopsolutions.nl/article/199

 2. Roky Says:

  Uf, kolikokrat sem pizdil čez PHP4 ko smo morali iz PHP5 na PHP4 popravlat, ker je gospod hosting rekel, da PHP5 še ni dovolj zmogljiv&zanesljiv. Grr!

  A vseeno je, kot si rekel PHP4 naredil tisto pravo pot za PHP:) Hura PHP4!

 3. Kobrowsky Says:

  Kosem prebral PHP rip sem mislil, daagréza rip PHP-ja, sepravi, daso néki mudéli ustanovili nékdrug programski jezik (npr. BMW, SLS, apd.), kije neverjétno podóben (isti) PHP-ju.

  HOHOHO, ka kósem sezmótil!

 4. fett Says:

  kobrowsky ne se šali :)

  in other news: včeraj je izšla zadnji varnostni popravek v liniji – 4.4.9. Torej sem se motil in ni bila januarska verzija zadnja. No, zdaj pa je res konec. :)

  vir: http://www.php.net/archive/2008.php#id2008-08-07-1