nerabimo rodilnik

April 13th, 2008

zadnjič berem nek forum in naletim na tale stavek:

Tole pa nekapiram ravno najbolje.

Se dvakrat zdrznem; prvič, ker sta besedi “ne kapiram” napisani skupaj in drugič, ker je uporabljen tožilnik namesto rodilnika, kar je zadnja leta zelo popularna hiba. (Ja, jezik se razvija. Ja, verjetno bomo sčasoma odpravili nekatere sklone. Ampak mene vseeno boli, veste. Še bolj kot ledvica.)

Potem pa me presune spoznanje, da je vse ok. Treba je samo pogledat z drugega stališča in slovničnih napak ni več. Če že zanikanje z glagolom pišeš kot eno besedo, lahko potem to besedo legitimiraš v novo obliko glagola in potrebe po rodilniku nenadoma ni več! “Tole nekapiram” je nenadoma enako prav kot “tole kapiram”!

Novi konstrukt seveda rabi ime in s ponosom oznanjam, da je negativnik že drugi konstrukt moderne slovenščine, ki sem ga odkril. Kdor ne ve: prvi je pogojni želelnik in je krasen.

Kdor to nerazume, je osel!18 Responses to “nerabimo rodilnik”

 1. Jernej Says:

  Svetovno, kaj si nor, dober si s to slovenščino ^^ .

 2. Jernej Says:

  No ja, samo je res dobro napisano ;) .

 3. Tea Says:

  kaj pa ‘nocem’, a se uporablja drugace kot ‘nehocem’?

 4. fett Says:

  jernej: tnx ;)
  tea: ja, nočem in nehočem sta samo pomensko enaka, nista pa isti glagol

 5. Tea Says:

  torej:

  tega nocem.
  to nehocem.

  prav?

 6. trik Says:

  a ni nehocem vkradeno iz drugih slovanskih jezikov

 7. trik Says:

  in a negre za isti princip kot zelim in ne zelim

  big mac.

  that is all

  thank you

  and

  GOODNIGHT!

 8. fett Says:

  tea: ja, prav

  trik: v smislu, da sta 2 besedi sestavlji skupaj, ja. Ampak gre za točno določen koncept sestavljanja nikalnice “ne” in enega glagola, torej “neželim”. Jaz neželim to. :)

 9. jest Says:

  tega! hahaha ;)

 10. jest Says:

  sem zastopla drgac. mal hecam

 11. Tea Says:

  se pravi bo ostala pescica normalnih oz. pravilno uporabljenih slovenskih glagolov, ki bodo se vedno zahtevali rodilnik za zanikanje: nocem, nisem… se kaj?

 12. falka Says:

  loljček

 13. fett Says:

  ja, dokler seveda ne prevladajo nehočem in nesem :)

 14. Tea Says:

  ja, nesem je kul :)

 15. Morska Says:

  Če bi v službene namene moral vsak dan poslušati razne oddaje na tv in radiu, bi dobil vsaj toliko gub kot jaz. Ko namreč slišiš in vidiš, da osnovnih pravil slovnice ne poznajo niti razni doktorji (po nazivu), novinarji in vsi ostali, ki naj bi bili za zgled, se vsa pričakovanja, da bodo “navadni” ljudje lepše govorili, porušijo.
  Rodilnik je le ena v množici stvari… že orodnik za samostolnik otrok v množici ni več v uporabi, oziroma ga ne znajo uporabljati in na vse pretege govorijo “z otroci”, potem pa naprimer “pri otrokih”.
  O tem, da večina govorcev ne zna retrospektivno slediti temu, kar govorijo, pa sploh ne bi, ker bi vsakemu izmed njih naložila, da vsak dan poslušajo svoje stavke, v katerih ničesar ne povedo, da bi se morda enkrat zamislili.

 16. fett Says:

  aja! pa glagol “sem” lahko skor čist eliminiraš, ker se skor vedno nanaša na še en glagol, razen v obliki “jaz sem”. torej lahko tud nisem eliminiraš.

  nisem naredil tega — sem nenaredil to

 17. Tea Says:

  hm, za to pa ne vem, ce je isto.
  nenaredil mi zveni kot undo, kar ni isto kot not do.
  al je undo raje odnaredil?

  samo zmedo delas :D

 18. fett Says:

  isto je, isto

  nenaredil = ne naredil

  zmede ni, ostane samo še problem s samostojno postavljenim glagolom biti. Pa še to se zgleda da, ker pač ohranimo oblike “nisem”, “nisi”, “niso”, …, če so samostojno postavljeni. Če pa se navezujejo naprej na glagol, pa negativnik uporabiš:

  jaz sem – jaz nisem
  jaz sem stopil v lužo – jaz sem nestopil v lužo

  :)