firefox + adblock = kraja?

August 17th, 2007

Uporabniki Firefoxa, ki imajo (lahko) nameščen Adblock stranem prinašajo izgubo, ker delajo promet in obremenjujejo strežnik, ne prinesejo pa dobička s klikanjem na reklame, kar posledično pomeni slabšo storitev za ostale obiskovalce teh spletnih strani. Kam to lahko pelje? V blokiranje firefoxa. :D

Nit, ki me najbolj nasmeji:

The Mozilla Foundation and its Commercial arm, the Mozilla Corporation, has allowed and endorsed Ad Block Plus, a plug-in that blocks advertisement on web sites and also prevents site owners from blocking people using it.

If you are offended by the Mozilla Corporation’s endorsement of dishonesty please contact the Mozilla Foundation and ask them to stop empowering internet theft.

Torej Mozilla dovoljuje in omogoča internetno krajo! Pazi, pazi, miško! :D

skrivnost št. 1: ne nikomur povedat, da so uporabniki Firefoxa, vsaj v primerjavi z uporabniki IE, praviloma bolj spletno-zavedni in to že samo po sebi pomeni manj klikanja na oglase. Po drugi strani pa naredijo velik delež nakupov v običajnih spletnih trgovinah (nepreverjeno, ampak slišano iz več virov), kar mogoče govori o tem, da so bolj zavedni potrošniki in se ne puščajo nategovat migetajočim slikicam, ki prodajajo močno neuporaben predmet za izredno nizko ceno. Enostavna rešitev za tiste, ki želite, da klikamo na oglase: uredite, da bodo oglasi prodajali nekaj smiselnega, uporabnega in vrednega svojega denarja.

skrivnost št. 2: ne nikomur povedat, da znata blokirati oglase tako Opera, kot tudi IE. Da ne bo to slučajno prišlo na ušesa tem preganjalcem čarovnic in bodo zablokirali še ta dva brskalnika. Vse za dobro obiskovalcev. :D

No, ampak nekaj resnice le je na tem. Če bi vsi obiskovalci uporabljali adblock, ne bi imeli celega kupa spletnih strani, od tega celo nekaj dobrih. Me zanima, kam se bo vse skupaj obrnilo, glede na to, da oglaševalci sigurno ne mislijo spustiti iz rok niti koščka.

Kaj če se bi kakšna velika in uporabna stran, ki živi od reklam, odločila blokirati uporabnike firefoxa? Polovica bi jih nehala stran obiskovati, druga polovica bi pa to počela z drugim brskalnikom, kar bi lastnikom zagotovilo večji doseg oglaševanja in manjše stroške obratovanja, vse skupaj za dobesedno 5 minut dela. Ekonomisti si manejo roke. Na našem trgu bi to recimo bil najdi.si. Si predstavljate in a se komu to zdi možno?4 Responses to “firefox + adblock = kraja?”

 1. Krof Drakula Says:

  [off-topic]

  …nepreverjeno, ampak slišano iz večih virov…

  Ayo, grammar nazi, `več` se ne sklanja. :P Ali se morda motim?

  [on-topic]

  Problem pri blokiranju oglaševanja je predvsem v mehanizmu, ki ga uporablja oglaševalec – od vseh množičnih Flash bannerjev do dinamičnih oglasov, ki se naložijo v ločenih iframih ali znotraj teksta po nalaganju dokumenta (t.i. keyword highlights).

  Predvidevam, da je strategija ad blockerjev izdelava profila, ki ustreza določenim izbranim ponudnikom in posledično implementacija mehanizma, ki filtrira takšne operacije in zahteve.

  Če mene vprašaš, je avtomatska detekcija oglasov vprašanje relevance – dober oglas se bo (mogoče ne vizualno, kontekstualno pa) zlil s stranjo, na kateri se pojavlja. Če moti uporabniško izkušnjo oz. je irelevanten glede na kontekst, potem ga je lažje (avtomatsko in/ali s pomočjo profilov) izločiti, kar je navsezadnje boljše za oglaševalce in za lastnike strani same. Več uporabnikov, boljša uporabniška izkušnja, večja relevanca oglasov – daljši obisk, večja možnost klika in akcije na klik (torej posledično nakup, v večini primerov končni cilj takšnega oglaševanja).

  Sicer malo s poti, ampak naslavlja vprašanje – Ad Block Plus blokira oglase, ki so največji kripl v današnjem svetu spletnega oglaševanja. Od celostranskih in zaslonskoohranjevaliških oglasov (eek, Najdi.si, get a room!) do 1990s popup manije. Vse to so relikvije časa, ki je minil. Čas za evolucijo. Pobijmo staro, da ustvarimo ponovno selekcijo in populacijski pritisk, ki bo zagotovil, da se bodo pojavile bolj učinkovite in predvsem uporabniško-centrirane rešitve, pri katerih pa ne bo več potrebno blokirati oglasov.

  Torej, vrzímo metaforični megameteorit na površje spletnega oglaševanja in sprožímo nuklearno zimo. Naj staro odmrē in novo vzklíje.

 2. fett Says:

  hvala za opozorilo na napako, “več” se res ne sklanja. kljub temu, da sem grammar-nazi, delam precej napak, to mi je jasno. Ampak manj kot drugi, zato si lahko privoščim slovnično nadnasilje. :D

 3. sverde1 Says:

  grammar nazi LOL :)

  Tole novico sem zasledil že na slashdot-u. V komentarjih piše, da je tale bull**** vn spravu nek američan, ki je IE fan al neki takega (je celo naslov tam, tak da zna bit, da bo dobu na dom kako pošilko od kakiga terorista :evil:).

  Sicer pa zakaj hudiča bi moral uporabnik klikat po oglasih? Osebno sploh nimam naloženega tega ad-blocka, pa mam ogromno extensionov in večinoma me oglasi sploh ne motijo (je sicer nekaj izjem). Kljub temu, da vsak dan gledam oglase kliknem na oglas mogoče 1-2 krat letno. Poznam pa folk, k je “click happy” in klika na vsemogoče migetajoče zadeve na spletnih straneh, pol te pa skor kap rukne, ko vidiš da ma v IE-ju ene 5 toolbarov nameščenih (da ne omenjam tega, da jim računalnik dela po polžje).

  Naj obrazložim še kateri oglasi me motijo. Predvsem tisti na 24ur.com mislim halo, oni majo več oglasov kot pa vsebine. Najedajo tudi oglasi, ki ti jih odpre čez celo stran (ko kaj takšnega zagledam me ma da bi onga, ki je “zmontiru” tist oglas na stran mal brcnu :) ). Zadnje čase opažam tudi trend velikih oglasov ki so ob strani oz. zgoraj. Mislim kaj se je zgodlo z onim standardom 468×60px oglasov.

 4. Tadej Says:

  Mah ej, ne boš verjel, ampak a veš da celo poznam tega tipa (torej avtorja te strani), ki se navadno po forumih/blogih podpisuje z “Andrew K.” (aka “Mastertech”) in ga nikakor ni vredno jemati resno, tako kot mnogih njegovih strani…

  Njegova glavna stran je http://mywebpages.comcast.net/SupportCD, sicer pa je po Internetu splošno znan po tem, da večkrat (tudi po 5x in več) submit-a svoje strani na Digg, piše komentarje sebi v prid pod drugimi nick-i, “mis-quota” razne ljudi (ki se ne strinjajo z njim), tako da na koncu zgleda, kot da se (recimo Asa Dotzler-ja iz Mozille, glej npr. http://www.techspot.com/vb/post241652-3.html) itd.

  Omenjam ga tudi na articles1.html strani pod “PROCESSES AND THEIR BASE-PRIORITIES” sekcijo, kjer je bajdvej tudi link do Firefox Myths thread-a na Ars OpenForum forumu, kjer smo ga zjebali v nulo, res zabavno branje, toplo priporočam!!

  Tadej