dynamic language weenies

March 31st, 2007

Pred kratkim sem prebral res dober esej o statičnih vs. dinamičnih jezikih. Predvsem se loteva hypa, ki ga dobivajo mladci, kot sta npr. Ruby in Python, kdo in zakaj ta hype zganja in kako je v resnici.

Kot tudi na ostalih področjih v življenju, nenadoma argumentacija izgublja trdnost, objektivne meritve in primerjave nimajo veljave, vrednost stvarem dajejo visokoleteče krilatice, ki priletijo iz ust (tehnoloških) evangelistov in navidezna kulskost, ki poganja samo sebe. Dokazi niso pomembni, važno je, kako se nekaj zdi in kako se kdo ob tem počuti. Ob argumentirani kritiki pa se vsujejo žalitve. Te spominja na čisto vsako področje v sodobnem svetu?

Kar z malce težkim srcem citiram Fowlerja (ki ga drugače zelo cenim), ki je izjavil: When I ask the question “Do you think you’re significantly more productive in Ruby rather than Java/C#”, each time I’ve got a strong “yes”. This is enough for me to start saying that for a suitable project, you should give Ruby a spin.

Izjava je sicer mogoče nepravilno vzeta iz konteksta, ampak za primer naj bo. Kot poudari avtor članka, Fowler “od oka” oceni oceno razvijalcev (ki je prav tako “od oka”) in na podlagi te dvojno-od-očne ocene potegne zaključek, da je za nek projekt primerna neka specifična tehnologija. Vsekakor to ni najboljša analiza, torej je rezultat take odločitve precej nepredvidljiv. Avtor članka se še pošali, da če bi podobna pravila veljala na sodišču, bi sodni postopki izgledali tako, da bi poroto samo vprašali: “How do you feel about the defendant?“. :)

Sicer je esej spisan z malce konzervativnega pogleda, ampak vseeno se strinjam skoraj z vsem, kar piše, kar je malce nenavadno, glede na to, da imam rajši dinamične jezike od statičnih. Ruby se mi zdi precej zanimiv (čeprav mi je njegova “naravna sintaksa” ena najbolj čudnih sintaks to-nivojskih jezikov, kar sem jih videl — hoho, o tem bi se lahko razpisal). Ta članek me ne bo odvrnil od preizkušanja novih stvari, mi je pa posodil zelo racionalen pogled na stvari, kar nikoli ne škodi. No, če te zanima več, si preberi Invasion Of The Dynamic Language Weenies (avtor ni nikjer napisan).6 Responses to “dynamic language weenies”

 1. domn Says:

  metoda “od oka”, a.k.a. metoda “sokolje oko”, lahko dela čudeže ;)

 2. fett Says:

  ja, lahko dela čudeže, lahko pa črne luknje. Ampak ne veš, dokler a) ne sprobaš ali b) predhodno ne analiziraš. Jasno je, da je opcija B bolj fail-safe. :)

 3. fett Says:

  je pa res, da če maš 0,0-kristal, potem “od oka” praktično zagotavlja zmago. :D

 4. Madawake Says:

  Heh.
  Sem hotel komentirat, pa sem ugotovil da govoriš o računalniških jezikih :P
  Lahko se samo strinjam s tem da argumentacija izgublja (oz. je izgubila) pomen, ki ga je imela nekoč.

 5. Krof Drakula Says:

  Jah, s tem je vedno tako – ko se pojavi neka tehnologija, se najde nek spinster (ne, ne stara osamljena gospa, ampak dejansko človek, ki daje “spin” na novice), ki izkoristi priliko in začne na veliko samega sebe in svoj izdelek prodajati kot naslednji najboljši izum. Ali zadnji. Odvisno od osebe.

  Point je v tem, da se je isto zgodilo Javi – čeprav je bil takrat koncept “write once, run anywhere” mogoče res javno nov, to vsekakor ni držalo za vse ostale tehnologije tačas. Čeprav je zadeva imela OGROMNE porodne krče pri teku na več platformah, se je znala spromovirati. Tudi če ni bila najbolj primerna za vsako aplikacijo, ki je bila takrat spisana zanjo.

  Potem pa pride Microsoft in s svojim stalnim inovacijskim tokom informacij vzpostavi .Net 1.1, 2.0 in nazadnje še 3.0 ter s tem postavi nove mejnike.

  Slejkoprej tehnologijo dohitijo omejitve (Ruby bo vedno imel probleme zaradi hostinga) ali konkurenca, ostanejo pa tiste, ki se dejansko v praksi obnesejo kot zanesljive rešitve. Ali ekonomsko ugodnejše, tako v delovni sili kot v materialnih stroških.

  Kakorkoli že, hypom nasedejo 3 vrste ljudi: programerji z žilico za eksperimentiranje in kančkom čuta za pustolovščine, visoko-rangirani marketingarji in vodje/direktorji ter ekonomisti. Prvi zaradi bleeding-edge lastnosti, drugi zaradi tega, kar slišijo in jim poročajo drugi, tretji pa v vsem skupaj vidijo sile, ki premikajo kapital, in to znajo izkoristiti.

  Erm… I need to lay off the beer.

 6. fett Says:

  ker domene hacknot.info ni več, dodajam povezavo na arhiv članka: Invasion Of The Dynamic Language Weenies