smo vsi malo morilci?

October 18th, 2006

Si predstavljate, da bi vsi, ki kupijo npr. kuhinjski nož, šli za nekaj dni v zapor, ker obstaja teoretična možnost, da ga bodo uporabili za umor?

Pri takem razmišljanju je ključen retardiran mentalni preskok, ki iz teoretične možnosti, da posameznik orodje uporabi za neko dejanje, naredi statistično posplošitev: če je eden izmed 10.000 lastnikov nožev morilec, potem je v bistvu VSAK lastnik noža 0,1 promila morilca! Torej si VSAK zasluži 0,1 promila povprečne morilske kazni. Recimo, da je kazen za umor 30 let, 0,1 promil od tega je 1 dan. Vsak lastnik noža naj gre torej za 1 dan v zapor in pravici bo zadoščeno?!

S tem “pavšalnim” zaporom bi pokrili “izgubo” pri lovu na prave morilce, ker jih v bistvu niti ne bi bilo več treba loviti – v povprečju bi bilo število umorov pokrito z ustreznim številom dni v zaporu.

Patetična bedarija, katere jedro (vsi, ki imate orodje, ste brez dvoma – in možnosti pritožbe – malce krivi točno določenega dejanja) med nas prinaša Piratski Davek. Kam nas bo to pripeljalo?

Imam predlog za naše vrle zakonodajalne može: naj uvedejo obvezno zaporno kazen in obvezno kazensko plačilo. Ko oseba dopolni 18 let, naj gre za 1 teden v zapor (kot pavšal za hujše zločine) in naj še plača nek znesek, recimo 1000€ (kot pavšal za kazniva dejanja). Tako bo rešen celoten problem kazenskega prava in sodnih zaostankov, statistično gledano pa bo pravici zagotovoljeno.7 Responses to “smo vsi malo morilci?”

 1. kjuti Says:

  good one!

 2. domn Says:

  če bi vprašu jelinčiča, bi moral v zapor samo čefurji, pedri in cigani (no, verjetno bi lahko najdu še kako manjšino) :)
  pa ne za samo en teden :)
  pa ni treba, da so 18 let :)

 3. fett Says:

  jelinčič se je lihkar zmazu na sodišču, čeprov je to čista farsa – dokaze majo in vse. Pa ta druga dva sta čist obtožena, on pa čist ko suza. krneki :)

 4. delfy Says:

  pri tem postu sem se res nasmejal. :)

 5. trik Says:

  se totalno strinjam!
  ceprov si zid in te zarad tega mal postran gledam.
  :)

 6. kai Says:

  vis ga hdica, pa se strinjam s tabo.

  btw ko nagovarjas vrle zakonodajne moze, lah kr mene nagovarjas in mi dajes ideje. morda pa! drzava bi v temu primeru dubla kes. lotz of it. ane. po pa hop pobasat pa na madagaskar.

  a man can dream though, a man can dream ;)

 7. Bor Says:

  Nč k si se rodil si se rodil z lulčkom… mrž preventivno v zapor ker si potencialni posiljevalec.