Kolega rvtr me je razveselil z obvestilom, da so 6. oktobra SAZAS in Uradni Možje sprejeli uredbo, ki ji lahko mirno rečemo Piratski Davek. Zadeva stopi v veljavo 21.10.2006.

Vzrok? Bojda piratstvo. Posledica? Če mene vprašate, je s tem piratstvo uradno legalizirano. S kakšno pravico mi zaračunajo tole, če kupim prazen CD, na katerega posnamem backup svojega domačega dela ali svoje slike?! Od zdaj naprej jim bomo plačevali 8 SIT za vsak začeti gigabajt svojega prostora, na katerega bomo shranjeval svoje podatke. Ampak to je seveda le kompenzacija za tisti del medijev, ki ga uporabimo za kopiranje piratskih izdelkov, kot nam stvar jasno razloži SAZAS.

Torej je uradno: s tem piratskim davkom je piratstvo v Sloveniji končno legalizirano, verjetno smo prva država na svetu. Hura za naše napredne Uradne Može in Vlado Republike Slovenije! Zdaj pa downloadat vsi, ubogi revčki avtorji bodo že dobili svoje cekinčke …

Sem pa ful besen, da bodo moj denar dobivali Kingstoni! Njihovega CD-ja ne bi kupil, če bi bil ZADNJI cd na svetu! Ogabni so!12 Responses to “slovenija legalizirala piratstvo”

 1. domn Says:

  Ni čist tko :)
  Davek bomo baje plačeval zato, ker si doma delamo legalne varnostne kopije stvari, ki smo jih legalno kupili. Če koga dobijo s piratskim softverom al pa multimedijo, bo postopek isti kot je biu do zdej!
  Logično to ni.
  Baje je pa to itak sprejeal EU in bojo vse države v EU sčasoma to sprejele… mi smo bli sam med prvimi, če ne clo prvi.

  PA SAM NE MI ČEZ KONGSTONE!!! :)

  (pa 8 SIT/GB je baje samo za diske, pri drugih zadevah bojo baje cene drugačne)

 2. fett Says:

  itak, da ni piratstvo legalizirano ;) ampak potrošniki lahko tko smatramo, ker itak plačamo

  poglej si link na uredbo, 3. člen: 8 SIT/GB za CD in DVD

 3. rvtr Says:

  Kot pravi domn, nadomestilo plačaš zato, ker si škrtuh.
  In si nočeš kupit dveh CD-jev od Kongstonov, za vsak slučaj, če se enemu od njih kaj zgodi.

  SAZAS se nam po vzoru velikih Record Ind. Ass. smeji
  v obraz. In ni sposoben dojeti preživetosti svojega
  tržnega koncepta. Kar jih bo, upamo, pričakujemo in
  se tega veselimo, pokopalo. Potem bomo pa mi na vrsti
  za smejat se. In jih brcat v obraz…

 4. fett Says:

  srčno upam, da se bo kaj spremenil, ampak kot vedno bomo do takrat na slabšem MI, odgovornosti za neumnosti pa ne bo nosil nihče

  btw, hiter izračun pokaže, da bodo tortice 50 dvdjev (en sloj, ena stran) dražje za okrog 2k. Torej skor še enkrat dražje :O

 5. domn Says:

  ja, treba bo narest zalogo :D

 6. kai Says:

  To je, kot pravi domn, uredba EU, s kero so hotl na zvit način zmanjšat piratstvo, ampak so se trudl bit tok zviti, da so ratal debilni. uuUu zdej bomo pa ful omejil s tem, ker so cene višje in ne bo več piratov! haha! kok smo kul! da se ne začnem krohott.

  SAZAS je pa bullshit. če se sam spomnm na pizdarije ke so jih delal glede avtorskih honorarjev na trnfestu lani. mrš mi s takimi.

 7. falka Says:

  SOVRAZIM KINGSTONE

  Gooori goooriiiiIIIIii

 8. pulz Says:

  Za tako uredbo so krivi vsi, ki si ilegalno kopirajo glasbo, filme, programe, itd in že dolga leta ignorirajo vsa opozorila na to temo pod pretvezo “da vsi to delajo”.

  Zdaj pa bi bilo dobro s prstom pokazati na njih in jim povedati, da zaradi njih zdaj mi vsi skupaj plačujemo.

  (To je tako kot z delom na črno in neplačevanju davkov: zaradi njih vsi ostali plačujemo višje davke.)

 9. fett Says:

  pulz: ni tako enostavno. Oni se borijo proti piratstvu tako, da nam višajo stroške, namesto, da bi jih nižali. Cene glasbenih CDjev vzdržujejo umetno in večkrat je bilo že dokazano, da bi lahko bili parkrat cenejši. Rezultat je to, da še tisti procent ljudi, ki NE piratizira, plačuje višje stroške, kar je NEDOPUSTNO. Privzeto so kar vsi krivi, al kaj?

 10. fett Says:

  btw, tvoja argumentacija “pirati so vsega krivi” me mal spominja na en uvodnik, ki sem pred časom bral v tisti slovenski tanki filmski reviji (ne vem imena). Urednik (očitno malce mentalno zaostala oseba), je trdil, da je za nizek nivo kvalitete h’wood produkcije krivo piratstvo. Ker da nimajo denarja oz. se jim “ne splača vlagat”, ker bodo itak spiratizirani. Auva, neumnost mogoče ne boli lastnika, mene pa.

 11. delfy Says:

  pulz: kdo pa pravi, da bomo vsi na cd-je snemal kingstone, špile, software, … Kaj pa če js DVD-je uporabljam za backup logov mojega web serverja, ki jih moram po zakonu hranit 3 leta (vsaj mislim, da je neki takega). Kakšno vezo imajo zdaj založbe tu zraven? Nobene.

 12. Bor Says:

  Sej se jim ne gre v resnici, da avtorji dobijo kej… Ampak sam zato da služjo…

  Se pa strinjam s delfy-jem. Ker pod to kar sam zapečeš spadajo tudi slike. Svoje. Ampak vsen treba plačat 8 SIT. Pa kriza je da moraš plačat 1 SIT na kopijo… Lista papirja…