kje je fuzbal narobe

June 29th, 2006

čeprav sem se tok razburjal zarad zatemnitve, me v resnici fuzbal ne zanima prav zelo. Niti ene cele tekme še v življenju nisem gledal, zdržim kvečjem en polčas :). Poznam ga pa zadosti, da lahko nergam čez določene zadeve:

sojenje. To je ena večjih hib nogometa. Sodnik na igrišču ne sme odločati tekme. on je tam za to, da nekdo ohranja igro znotraj pravil. Če bi igralci bili zadosti kulturni (wishful thinking), bi se pravil držali sami. V trenutku, ko sodnik narobe sodi, je vplival na tekmo in rezultat po mojem mnenju ni več realen. To velja za velike napake (penal za prekršek, ki ga ni bilo, gol iz neopaženega ofsajda, nepotrjen gol, čeprav je žoga bila čez črto, …) in tudi za manjše, ki manj očitno vplivajo na potek, torej ne spremenijo rezultata neposredno (izključitve, napačno dosojeni prosti streli, koti, …). Žoga je čez črto, ali pa ni. To je odvisno od njene pozicije, ne od sodnikove odločitve. Pravila so določena, torej bi moralo sojenje biti enako, tudi če bi isto tekmo sodil drug sodnik.

Čip v žogo in računalniško sojenje ASAP. Čez par let se bo (upam) dalo tudi računalniško preverjati prekrške. Ta hiba (sojenje namreč) je sicer prisotna v vseh športih, vendar ima pri nogometu večji vpliv, ker je efekt igre majhen (glej naslednjo točko). Npr. pri košarki napačna sodnikova odločitev največkrat ne more vplivati na zmago, ker boljša ekipa lahko nadoknadi razliko.

efekt. Na tekmo pade precej malo golov. Večinoma gre za trud brez efekta. Boljša ekipa lahko napada celo tekmo in po drobni napaki izgubi. Rezultat ni nujno realen pokazatelj moči na igrišču. Čeprav naj bi bil ravno v tem point športa, ne? Zmaga boljši?

gledališče. Igralci padajo kot v Vojaku Ryanu. Obupno je gledati profesionalca, ki si v prodoru brcne žogo malce predaleč, vidi, da je ne bo mogel več optimalno ujeti, nakar pade, kot da bi mu nekdo prerezal ahilovo tetivo. Ne prenesem. Me boli srce, ko jih gledam (enako, kot če gledam slovenske humoristične nanizanke).

dolžina. Celoten dogodek traja 2 uri, če ne pride do podaljšanja igre. V tem času si z avtom čez celo Slovenijo. Če upoštevaš nizek efekt igre, jezo ob sodniških odločitvah, slabe gledališko-igralske sposobnosti ob domnevnih prekrških, sta to precej stresni dve uri in to le redko zaradi napete igre. In potem se od časa do časa zgodi, da vsemu trudu v brk, vsem igralcem v posmeh in gledalcem v jetra, po vsem tem trpljenju … pride do enajstmetrovk.

enajstmetrovke. Zakaj ne grejo metat kocke? Zakaj sploh igrajo 120 minut? Se jim nič ne zdi brezveze? Kako lahko igralci po takem naporu in po toliko vložene energije mirno pogoltnejo dejstvo, da bo o zmagi odločala sreča!? Ok, VEM, da enajstmetrovke niso SAMO sreča, ampak vsem je jasno, da NIKAKOR niso pokazatelj razlike v kvaliteti in znanju ekip.

Končna ugotovitev je, da za nogomet zaradi parih elementov ne more veljati načelo “zmaga boljši”. Zaradi tega ima nepredvidljivostni element (kar je kul), ki pa žal izhaja iz velikih hib (kar ni kul). Folk ma rad nogomet ravno zaradi nepredvidljivosti, ampak če bi samo pomislili, iz česa ta nepredvidljivost izhaja …2 Responses to “kje je fuzbal narobe”

 1. kai Says:

  copypaste iz mojega arhiva iz leta 2002.. mislim, da svetovno prvenstvo. Nisem sure.

  Sl0vénski f00zbal ali kak0 ljűdstv0 rata n0r0

  Ste se gdaj spraševali, čemú nekaj buta po steni f stanovanju nasproti vašemu? Ali ste morebiti opazili na novo izbite prednje zobe na sredini pločnika? Rešitev je preprosta! (ali pa tudi ne, če ste foozbal fanatik…)

  Foozbal je, kot ste najbržé fsi že odkrili, šport, pri kateremu se kratkonogi-na-o-hodeči osebnjaki podijo za nikakor-rasistično žogo (je RESNIČNO černo-bela). Pri temu tvegajo resnične poškodbe, tako fizične kot psihične. Vendar pa se to podenje po zelenih kleh tiče njih inu samo njih.. vsaj tak naj bi to bilo. Pa naj porečem: ne! ker tako to ni!

  Ta manija, ki je nam popolnoma nerazumljivega tako pomena kot razloga, je zajela svet. Celotni svet, saj se po travnatih kleh podijo tudiže travi najbolj oddaljena območja sveta – vsaj njihovi prebivalci. In to vsekakor ni dobro, ne za nogometaše ne za ljudstvo, saj pri temu podenju pa kleh pogosto padejo inu si zlomijo gleženj, kar ima seveda posledice; igralec, kateri si je poškodovav gležen, postane agresiven inu napade soigralce ter sodnika (čoodnega možiclja v ponavadi zelo nerasistični obleki – černobeli). ne traja dolgo, ko se tega nalezejo tudiže gledavci nakar se začne med sabo tepsti inu izbijati zobe fsi prisotni in v tistem trenutku skrajno neprisebni. Odločno velike in našemu narodu skrajno škodljive posledice so pa poškodbe telesa, trajne posledice poškodbe uma inu proslava na čast Srečkotu taKatančevmu.

  Zatorej Te, drago bralčevo bitje, opozarjam, da kadar slišiš butanje f sosednjem stanovanju ali vidiš na pločniku ravnokar izbite prednje zobe, zbežiš f ocean (tam ni človeškega prebivalstva, kar pomeni da tam ni foozbala niti težav) inu se zadržiš v stanju nedihanja dokler se nogometna mrzlica ne poleže, kar traja ponavadi po več mesecov…

  FSO SREČO, BOKSTABO!

 2. rvtr Says:

  Ej, fat, tole si mi pa z jezika vzeu…