fusbal eclipse, 3

June 20th, 2006

Citiram odgovor z Urada Republike Slovenije za varstvo potrošnikov, ki sem ga prejel na poizvedovanje, če ne gre pri zatemnitvi določenih kanalov pri prenosu nogometa za kršitev pravic potrošnikov.

Spoštovani,

tekem z nogometnega prvenstva v Nemčiji ni mogoče spremljati, ker so bili vsi kabelski operaterji dolžni upoštevati obvestilo SAZAS-a, s katerim so jim sporočili, da je nosilec televizijskih licenc za nogometno prvenstvo, agencija INFRONT, programom ARD,ZDF in HRT 2 podelila pravico do predvajanja teh vsebin izključno le na področju držav, v katerih imajo ti programi svoj sedež.

Zaradi tega je bilo v kabelskih sistemih v Sloveniji pri teh programih potrebno zatemniti vse dogodke s svetovnega prvenstva.

Švicarska agencija Infront, ki je mednarodne pravice pridobila od Mednarodne nogometne zveze FIFA je pravice prodala agenciji Class I, ta pa je izključne pravice za neposredne televizijske prenose ter radijsko poročanje z vseh 64 tekem SP prodala RTV Slovenija in Pro plus.

Kabelski operaterji so že pred meseci so dobili obvestilo od Infront oziroma Class I, katere tuje televizije v njihovi ponudbi imajo v svojih državah pravice za SP. Po mnenju urada so kabelski operaterji ravnali neprimerno, ker potrošnikov o tem niso pravočasno obvestili. Potrošniki lahko tudi v bodoče pričakujejo podobne “zatemnitve” glede drugih, predvsem športnih prenosov.

Potrošnikom predlagamo, da od kabelskih operaterjev, zaradi nepravilno opravljenje storitve, pisno zahtevajo znižanje naročnine za čas, ko jim je bilo onemogočeno spremljanje “zatemnjenih programov”. Ali bodo z zahtevo uspešni je odvisno predvsem od naročniške pogodbe in splošnih pogojev posameznega operaterja.

Obvestila SAZAS-a najdete med novicami na spletni strani urada: http://www.uvp.gov.si/index.php?id=7087

Torej, iz vsega pompa, ki sem ga zagnal, je rezultat ta, da so kršitelji operaterji, ker nas niso pravočasno obvestili o zatemnitvi. Edino kar lahko naredimo, pa je to, da lahko zahtevamo znižanje naročnine za ta mesec. To nam dotični gospod v imenu urada celo svetuje.

Kot potrošnik se odločam, da ne bom posredoval pri operaterju. Izguba mojega časa za nekaj tolarjev nižjo naročnino. Če se pa komu da, pa naj mi sporoči rezultate, me zanimajo.

PS. Med drugim celotna zadeva ni všeč tudi Zvezi hrvaških društev v Sloveniji, ki toži UPC Telemach in Ljubljanski kabel.5 Responses to “fusbal eclipse, 3”

 1. ime (obvezno) Says:

  Kok morm placat za kolek za pritozbo da bom lahko jedla par tolarjev cenejsi stopljen sladoled?

 2. domn Says:

  Baje eno društvo hrvatov toži telemah in ljubljanski kabel. Slišu na radiju. Me prov zanima, kako se bo razpletl…

 3. ime (obvezno) Says:

  domn: ne vem zakaj se mi zdi da si ta post prebral do konca :) hihi

 4. kjuti Says:

  SOBNA ANTENA!!!!
  to je rešitev :)
  moj fotr se je pred kratkim preselil in še nima kabelske in ima sobno anteno – in gleda tekme na HRT necenzurirano!

 5. dbev fat Says:

  sam za sobno anteno rabš met sobo :\