php anketa – rezultati

April 22nd, 2006

Anketa, objavljena enkrat začetek lanskega decembra, je zaključena (publika: ohhhh, že tako kmalu?). Rezultati so zanimivi, iz njih se da marsikaj potegnit.

PHP v Sloveniji je precej mlad. Več kot 4 leta se z njim ukvarja samo 10% ljudi, manj kot pol leta pa 31%. Prav tako ga v službi uporablja le 25% ljudi, za hobi pa 86%. Starost uporabnikov ima težišče v obdobju 19 – 25 let, kar je tudi relativno mlado. Vsi ti podatki nakazujejo, da PHP še ni prisoten v taki meri, kot je v tujini, kjer se že enači z običajnimi programskimi jeziki in je na voljo veliko delovnih mest, kjer potrebujejo le PHP. Priljubljenost sicer narašča, kar se vidi po skoraj tretjinskem deležu začetnikov.

Špekulirati na podlagi take ankete sicer ni preveč pametno, ampak v kombinaciji s splošnimi trendi (širjenje aplikacij ne splet) lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih letih PHP okrepil prisotnost na poslovnem delu trga, na voljo bo tudi opazno število izkušenih kadrov z večletnimi izkušnjami, povečalo se bo število ponudb za službe. Lahko pričakujemo celo nekaj kaosa, ker delodajalci ne bodo točno vedeli, kaj iščejo.

To je to, anketo bi se splačalo ponoviti po enem letu, da vidimo kako se rezultati spremenijo in kam gremo. Mogoče je tudi čas za kakšno slovensko PHP nekonferenco?Comments are closed.