Onkel Gugel, co to radiš?

February 21st, 2006

Pred časom sem pleteničil in koval teorijo zarote. Na glas sem spraševal, kdaj bo google začel izkoriščati svojo moč in kdaj bomo začeli udrihati po njem – zgleda da ta čas počasi prihaja s hitrimi koraki.

Google-cenzura, prvič:

Najprej je bil Tiananmen (čajna, trg v Pekingu). Potem so leta 1989 bli protesti. Takrat se je nek mladenič postavil pred kolono tankov, ki je drvela po cesti. Ko so hotli peljati mimo njega, se jim je ponovno nastavil. Držal jih je na mestu baje več kot pol ure. Scena, ki dvigne kocine – scena, pred katero se vsi vzneseni trenutki v patetičnih patriotskih ameriških filmih skrijejo, stopijo in pozabjo še sami nase. Sej veste, kere scene: od petih ameriških vojakov preživita dva, od tega en ne more hodit in ga drugi nese čez pekel (ta drugi trpi, ker so mu ubil najboljšiga prjatla). In prideta srečno do konca in folk jih gleda kako se po ravnini počas bližata in pol izčrpana padeta in jima vsi tečejo nasproti – vsi so mislil, da sta mrtva! Gromozanski orkester vleče dolge poteze, basi drmajo, folku se oči solzijo. Heh.

offtopic
Baje taki filmi dvigajo vpis na vojaške akademije. Top gun je bil naročen in plačan s strani letalske akademije, ker so mel premajhen vpis. Vpis je po tem silovito narasel in šele po nekem času začel po malem padati. Pada še zdej, ampak je še vedno zelo visok. Prej al slej bo tud pr nas: bledičen poba z rdečimi lici bo pregriznu petardo na pol in zavpil: “dejmo jih!!!” in vrgu petardo za blok, kjer se bo strahovito razpočila. Njegova mati bodo otožno gledali čez okno, kako je petarda požgala solzice. Že teden za premiernim predvajanjem se bo vpis povečal za 2 (za dva, ne za dvakrat).
/offtopic

No, kakorkoli. Tiananmen se je zgodil na kitajskem, AMPAK (vedno!!! VEDNO JE AMPAK!!!) … AMPAK se na kitajskem NI zgodil. Utišal so ga bolj kot jaz utišam B.E.P., če mi kdaj padejo na random v playlisto. Dvomim, da je več kot mikro-manjšini na kitajskem sploh jasno, kaj se je takrat zgodil. Vse to nas pripelje do Strica Gugla, ki je pred kratkim vstopil na kitajski trg. V imenu posla, ki je tam res masten (če še nimajo, bodo mel v letu-dveh tam največ folka na netu na svetu) so moral sprejet kompromise in povozit načela. To zgleda tako, da enak iskalni niz vrne različne rezultate, glede na to, kakšen maš nastavljen jezik, ko zadevo iščeš. Angleščina ali kitajščina? Moram priznat, da so kitajski rezultati lepši. :/

Google-cenzura, drugič:

Ok, si rečemo, Kitajci itak ne vejo, zakaj majo net. Ne rabjo. Nej nehajo gledat slikce od tankov, presneti rumenokožci. AMPAK (evo ga spet), isto se dogaja tud drugje. Recimo tale video, ki ga ne vidite, če srfate iz ZDA, prikazuje pa menda eksplozijo enga skladišča streliva. Če mate kakšen US proxy (oz. non-US proxy, za tiste, ki ste tm, pa berete ta blog – hmm, le kdo bi to bil?), lahko sprobate, drugač za začetek verjemte na besedo, dokler ne sestavim preprostga načina, da boste vsi lahko preverli.

To pa je neki drucga, ne? Na Kitajsko google ne bi pršu, če ne bi sprejel pogojev, ki mu jih je postavla vlada. Na kitajskem svoboda govora ne velja in nihče si ne dela s tem utvar. Oškodovani so Kitajci, ampak tud njim je jasno, da jim stvari skrivajo. Pri njih je vse skupi stvar časa – kdaj se bo bes zadost razširil, kdaj se bo zadeva prekucnila in začela odpirat zunanjemu svetu.

Kaj pa nekje, kjer svoboda govora že velja, recimo v Zoprnih Državah Amerike (naključno izbral, na pamet, iz glave, na primer)? To, da velja, trdijo tisti kavbojci, ki so za par deci gnilih mrtvih živali pripravljeni postrelit 9/10 sveta. In hkrati lažejo tako ogromne lažnjive laži, da mene bolijo jetra in mi kipi žolč. In poleg tega ne bodo nikol nosil odgovornosti za nobeno svinjarijo. In tud če bi jo nosil, ne bi nč pomagal. In zdej majo še 4 čistilce čevljev s sabo, tko da se jim kri ne posuši.

Dost za dons, lahko noč :)4 Responses to “Onkel Gugel, co to radiš?”

 1. kjuti Says:

  “We’re sorry, but the provider of this video, not Google, has chosen to disable playback in your location.”

  hm
  zgleda da so USA svinje (nic novga), ampak gugl pa mogoce ni :?

 2. dbev fat Says:

  nisem ziher. Link na ta video sem namreč našu na enem blogu, kjer piše, kakšen je bil error message prej, so ga pa očitno spremenil.

  http://blog.thepimp.net/index.php/2006/02/22/40-evil-or-not-episode-ii

 3. dbev fat Says:

  prej je pisal: “This video is not playable in your country.”

  Zgleda google samo hoče, da se vid, da ni on odgovoren. Zgleda bom moral to teorijo zarote še mal nazaj držat … ALI PAČ!!!

 4. Rvtr Says:

  Ja prasci na guglu. Tud nam cenzurirajo vsebine! Če pogledaš pod nastavitve, slovenski gugl sploh nima opcije, da bi si nastavu
  “SafeSearch Filtering” , avtomatsko predvideva, da je Moderate filtering
  točno to kar rabmo. Men je blo pa vedno čudno, zakaj, če je net tko
  full of filth, mi google nikol nobenih slik pametnih ne najde…