kdaj bomo zasovražili gugla?

October 11th, 2005

verjetno ste več ali manj vsi opazil googlove agresivne vstope na vse mogoče fronte. Naj jih naštejem samo ene par: talk, earth, news groups, picassa. Še ena manj znana (pa ni tako nova) “malenkost” je ta, da google kupuje dead fiber — optične kable, ki niso v rabi, so pa že napeljani. In da na veliko postavlja WiFi postaje. V povezavi s tem se govori o zastonj internetu (pravzaprav o googlenetu), ki naj bi bil po enih podatkih fizično ločen od trenutnega, po drugih pa bi samo razširil obstoječega. Kam to gre? Kolk daleč smo še od trenutka, ko bo dobršen del programske opreme nosilo včasih-tako-priljubljen-barvni alter-scena logo? Naj tukaj omenim, da s(m)o nekaj (4, 5, 6?) let nazaj gugla poznali in uporabljali relativno redki, cenili pa s(m)o ga predvsem developerji. 4 barve v logotu in hiter search, kjer rezultati niso lepi (ok, so skor že grdi), ampak strašno uporabni. Mel je celo en pridih geekovske scene. Nostalgija je smešna. :)

In zdej google tolče povsod. Vsak njegov produkt dobi več pozornosti kot katerikoli projekt, ki ni njegov, in to že samo zarad imena. Vprašanje je, kdaj bo na naših računalnikih kritična masa googlovih aplikacij, da se bo lahko stvari reklo monopol. Takrat ga bomo zasovražil, ane? Z užitkom. Na isti način kot smo M$, SiOL, Telekom in tud Mobitel. Samo še vprašanje časa je. In kdo bo novi google takrat? Vedno je nekdo, js ga pa komi čakam. :)

teorija zarote
No, pa smo, kjer smo. Na eni strani so tečne špekulacije o googlovi preveliki moči v tem času, ko je informacija več vredna kot nafta. Google ima teoretično ogromno možnost manipulacije, ker ga uporablja res velik folka. Heh, nekateri sploh ne uporabljamo več bookmarkov — al znaš naslov na pamet, al pa znaš pa pamet ključne besede (dostkrat si jih lažje zapomnit kot naslov). Naj se drugi matrajo s predponami, minusi, slovnico in domenami, ane … To je samo po seb zelo kul, ker je na višjem nivoju. No skratka, pri takem pristopu teoretično obstaja problem. Recimo, da obstaja rezultat, ki bi ga z veseljem odprl, pa ga ne dobim na seznamu. In niti ne vem, da obstaja. Ne morem do njega in nikol ne bom. In če je razlog za njegovo odsotnost posledica človeških odločitev, je to manipulacija. Podobna zadeva je, če obstajata 2 zame enakovredna rezultata, pa je njun vrstni red na seznamu rezultatov načrtno in temeljito določen.

Google se je odprl in prodal svoje delnice, razpršil je lastništvo med ljudi z denarjem. Google je ameriški. Amerika ima načrte. Ok, ne Amerika, ampak tistih 5% najbogatejših amerikancev. No, tuki se začne teorija zarote.

Živi bili pa videli :DOne Response to “kdaj bomo zasovražili gugla?”

  1. blo g » Blog Archive » Onkel Gugel, co to radiš? Says:

    [...] Pred časom sem pleteničil in koval teorijo zarote. Na glas sem spraševal, kdaj bo google začel izkoriščati svojo moč in kdaj bomo začeli udrihati po njem – zgleda da ta čas počasi prihaja s hitrimi koraki. [...]